Thursday, April 18, 2024

|

spot_img

Shqiptarja rrëfen çdo të thotë të jesh i martuar me një njeri me ngjyrë

po lexohet

Protestat pas vdekjes së George Floyd në duart e policisë, nxjorrën përsëri në pah betejën e dhimbshme për barazi racore në Shtetet e Bashkuara. Por, çdo të thotë të ndeshesh me problemet racore në një kontekst më personal – me çfarë vështirësish përballet një çift dy-racor në Amerikë? Jonida Spahija dhe bashkëshorti i saj Nnamdi Nwachukwu (Nuaçuku) ndanë përvojën e tyre me Rudina Dervishin e Zërit të Amerikës.

Jonida dhe Namdi, një çift shqiptaro-nigerian në Uashington DC, i dinë mirë vështirësitë dhe sfidat që sjell një martesë dy-racore. Marrëdhënia e tyre kaloi ditë të errëta në fillimet e saj, pasi u refuzua për një kohë të gjatë nga prindërit dhe familja e Jonidës.

“Nuk më pranuan që isha partneri i saj, derisa lindi vajza. Në atë kohë kishim qenë bashkë për gati tetë vjet. Imagjinoni të jesh në një marrëdhënie ku jeton vetëm pesë minuta larg nga prindërit e bashkëshortes, për të cilët unë nuk ekzistoja”, thotë Nnamdi për Zërin e Amerikës.

Jonida thotë se iu desh  bënte një jetë  dyfishtë për një kohë  gjatë duke u përpjekur  menaxhonte veças dy gjëra shumë  shtrenjta për Namdin dhe familjen e saj.

Kam vepruar me n mentalitet  heshtur  nuk  shërbeu  aspektin afat-gjatëNë retrospektivë e di  nuk mund ta përsëris atë gabimJku jemi tani. Të gjithë po i rishikojmë marrëdhëniet racore dhe po i analizojmë  një kontekst shumë   gjerë se martesa shoqëridhe kudo  realitet”.

Bashkëjetesa me Namdin e ka bërë Jonidën të dallojë më thellë “privilegjin e të qenurit e bardhë” edhe pse dikur mund të mendonte se si imigrante ishte qytetare e klasës së dytë. Ajo ka qënë dëshmitare e disa incidenteve ku Nnamdi ka qënë objekt i kontrollit policor, thjesht për faktin e ngjyrës.

U isha  sediljen e shoferit kur polici  ndaloi dhe i kërkoi Namdit liçensënpa mdrejtuar mua  kisha bërë shkeljen.

Ai i zbaton rregullat si asnjë tjetërU, si shqiptareprovoj ti thyejGjithmonë provoj limitet, por jo ai. Tani e kuptoj arsyen. Ai nuk guxon ti thyejëpasi për , kjo mund t’i kushtojë jetënPër dikë tjetër, jo me atë ngjyrë, nuk është e njëjta gjë”.

Lindja e vajzës dha një dimension të ri vështrimit të Jonidës për problemet racore  shoqërinë amerikane. Ajo shqetësohet se Zara do  përballet me një realitet  vështirë për faktin se vjen nga prindër me ngjyrë  ndryshme.

Ajo është vetëm pesë vjeç dhe  kur ishte dydëgjoi komente për flokët  e bënë  ndihej keq, apo komente për prindërit e saj me ngjyrë  ndryshmeAjo i  re këto gjëra – është fëmijë shumë i zgjuarAskush nuk do ta shohë e  thotë –është një fëmijë gjysmë shqiptarAjo është fëmijë me ngjyrëDhe kjo vjen me shumë probleme   moshën pesë vjeçare ajo nuk mund t’i kuptojë, thotë Jonida.

Zara (që në gjuhën igbo do të thotë “përgjigja”), ishte ajo që ndihmoi në afrimin e familjes së Jonidës ne Nnamdin. Pas diskutimesh të vështira mbi të kaluarën, Nnamdi thotë se e ëma e Jonidës është tani njeriu më i afërt për të në botë, diçka që nuk mund ta kishte imagjinuar. Përparimi i arritur me familjen e Jonidës, e bën atë të besojë se pranimi i gabimeve është elementi kryesor në përmirësimin e marrëdhënieve ndër-racore.

Është shumë e vështirë ti kapërcesh problemet pa e pranuar gabiminSepse nëse dikush nuk është i gatshëm  pranojë se diçka ka ndodhur ose të pranojë ekzistencën tëndeështë shumë e vështirë  thuash  shkuara  harruara pasi dhimbja është ende aty.. Është diçka që shoqëria amerikane nuk ka arritur ende ta bëjë. Është e ngjashme me përvojën që kam pasur me familjen e Jonidës. Tani kemi arritur një marrëdhënie shumë të mirë. Shpresoj që një ditë Amerika të arrijë atje ku jemi ne”, thotë ai.

Duke reflektuar ndaj situatësJonida thotë se nuk u fshihet  diskutimeve  vështira apo  sikletshme për racën duke marrë  shumë përgjegjësi  përpjekjet për  edukuar njerëzit  ka përreth.

Ajo i sheh me shqetësim komentet denigruese të shqiptarëve në median sociale.

 kulturën tonë – flas nga përvoja ime  (shqiptarë  tjerë mund  kenë mendim tjetër)kemi prirjen  mendojmë se i dimë  gjitha, pa patur  gjithë informacionin. Duke parë komentet  shqiptarë  ndryshëm postojnë për perceptimin  kanë për njerëzit  janë  asistencë sociale apo  marrin ndihma  tjera, kupton se këto janë perceptime shumë  njëanëshme  shqiptarët i bëjnë pa e kuptuar thellësisht problemin dhe kjo për mua është shqetësuese.

Dua  dërgoj një mesazh për ta, thotë Jonida.

Mendohuni dhe kuptoni deklaratat  bënindikimin  ato kanëDeklaratat duhet  jenë  bazuara  prova dhe jo  atë pak përvojë  mund  keni patur me një shok apo fqinj me ngjyrëThellohuni pak  shumë sepse kjo mënyrë e  menduarit na ka çuar deri këtu dhe nuk na lejon  bëjmë përparim.

të fundit

Arrestohet Soni Malaj dhe dy këngëtarë të tjerë, u ndaluan nga policia teksa po performonin në skenë

Këngëtarët shqiptarë Soni Malaj, Don Phenom dhe Sinan Vllasaliu janë arrestuar nga policia zvicerane. https://youtu.be/d25k816hXlk Sipas raportimeve të mediave, artistët do...

të ngjashëm