Tuesday, July 16, 2024

|

spot_img

Sa hapa duhet të bëjmë në ditë për të qenë të shëndetshëm?

po lexohet

Prej kohësh besohet se 10,000 hapa në ditë ishte “numri magjik” i nevojshëm për të qëndruar të shëndetshëm dhe në formë, por hulumtimet e reja tregojnë se mjafton shumë më pak.

Një analizë e më shumë se 226,000 njerëzve në mbarë botën tregoi se 4,000 hapa në ditë janë të mjaftueshme për të reduktuar rrezikun e vdekjes së hershme nga çdo shkak. Pak më shumë se 2300 hapa do të jenë të dobishëm për zemrën dhe enët e gjakut dhe sa më shumë hapa të bëni, aq më të mëdha janë efektet pozitive.

Çdo 1,000 hapa shtesë mbi 4,000 bazë redukton rrezikun e vdekjes së hershme me 15% deri në 20,000 hapa.

Një ekip nga Universiteti Mjekësor i Łódź në Poloni dhe Shkolla e Mjekësisë e Universitetit Johns Hopkins në SHBA zbuloi se ecja përfiton të gjitha gjinitë dhe grupmoshat, pavarësisht se ku jetojnë, por ecja është më efektive për ata nën 60 vjeç.

Profesor Maciej Banach nga Polonia tha se ndërsa numri i barnave të avancuara për trajtim po rritej, ato nuk ishin e vetmja përgjigje.

“Unë besoj se duhet të theksojmë gjithmonë se ndryshimet në stilin e jetës, duke përfshirë dietën dhe ushtrimet, të cilat janë heronjtë kryesorë të analizës sonë, mund të jenë po aq apo edhe më efektive në uljen e rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare dhe zgjatjen e jetës”, tha Banach.

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) deklaron se aktiviteti i pamjaftueshëm fizik është përgjegjës për vdekjen e 3.2 milionë njerëzve çdo vit dhe është shkaku i katërt kryesor i vdekjeve në botë.

Honey Fine, një trajner personal dhe instruktor fitnesi, veçoi problemet që lindin nga qëndrimi ulur për një kohë të gjatë.

“Qëndrimi ulur mund të ngadalësojë metabolizmin tuaj dhe të ndikojë në rritjen dhe forcën e muskujve, gjë që mund të çojë në dhimbje. Qëndrimi ulur për një kohë të gjatë mund të shkaktojë gjithashtu probleme me shpinën, që është një problem i zakonshëm për njerëzit që punojnë në zyra. “Shpinat e tyre janë vazhdimisht nën stres dhe presion, gjë që çon në shumë probleme më vonë në jetë”, tha ajo.

Ajo theksoi gjithashtu rëndësinë e aktiviteteve jo-stërvitore që djegin edhe kalori, pasi çdo gjë që ne bëjmë përdor energji, nga mbajtja e sendeve ushqimore dhe pastrimi i shtëpisë deri te ecja ndërsa flasim në telefon.

Ecja ul presionin e gjakut, forcon muskujt që mbrojnë kockat dhe rrit nivelin e energjisë dhe ndihmon në ruajtjen e peshës trupore nëse shoqërohet me një dietë të shëndetshme. Gjithashtu ndikon pozitivisht në shëndetin mendor. I rekomandohet “pothuajse të gjithëve” sepse ka një efekt të lehtë në kyçe dhe muskuj.

Për ata që punojnë në zyra, rekomandohet të ngrihen dhe të ecin çdo orë. Ecja është ushtrimi më i mirë për gratë shtatzëna. Rekomandohet të ecni për 30 minuta çdo ditë.

të fundit

Rike Roçi në pritje të ëmbël? Ish-banorja e BBV flet për herë të parë pas lajmeve

Pak ditë më parë në media qarkulluan lajme që ngrinin dyshime se Rike Roçi ishte në pritje të ëmbël. Këtë...

të ngjashëm