Thursday, July 18, 2024

|

spot_img

Nuk do ta besoni, ja sa përqind e shoferëve që drejtojnë makinën nën efektin e alkoolit

po lexohet

Sipas një raporti të publikuar këtë javë, 4% e shoferëve në Zvicër ngasin makinën pasi kanë pirë alkool. Megjithatë, vetëm 0.4% kanë një nivel të alkoolit në ose mbi kufirin ligjor.

Ngasja në gjendje të dehur mbetet një nga rreziqet më të mëdha të sigurisë rrugore në Zvicër, duke shkaktuar rreth një në çdo tetë aksidente rrugore. Në vitin 2023, alkooli shkaktoi 506 lëndime të rënda në rrugët zvicerane dhe çoi në vdekjen e 31 personave, thuhet në raportin e publikuar nga BPA.

Shumica dërrmuese e atyre që drejtonin makinën pasi kishin pirë alkool ishin mbi 30 vjeç. Vetëm 0.1% e shoferëve nën moshën 30 vjeç ishin duke vozitur mbi kufirin ligjor.

Kufiri ligjor në Zvicër është 0.5 njësi për mijë njësi gjaku. Drejtuesit me leje prove 3-vjeçare nuk lejohen të pinë alkool përpara se të ngasin makinën – një kufi prej 0,1 njësi për mijë njësi gjaku për këtë grup akomodon alkoolin në gjak që mund të rezultojë nga fermentimi i ushqimit.

Që nga viti 2017, numri i aksidenteve të rënda rrugore të lidhura me alkoolin ka ardhur në rritje. Shumë shoferë nuk janë të vetëdijshëm se konsumimi i alkoolit nën kufirin ligjor dëmton drejtimin, tha BPA. Ndërgjegjësimi vizual dhe koha e reagimit preken të dyja.

të fundit

Arilena Ara feston sot ditëlindjen, nuk do ta besoni sa vjeç mbush këngëtarja

Këngëtarja e njohur Arilena Ara feston sot 26 vjetorin e lindjes. Në këtë ditë të veçantë për të, Ara...

të ngjashëm