Disa njerëz nuk mund të hanë vezë, të tjerë preferojnë vezë të ziera ose të skuqura lehtë, në të cilat u pëlqen të zhytin bukën e tyre; por sa e sigurt është të hash një të verdhë veze që është pothuajse plotësisht e lëngshme? Sipas nutricionistëve, ka rreziqe.
Siç e dini ndoshta, një nga rreziqet më të mëdha të ngrënies së vezëve të papjekura është salmonela; bakteret që mund të shkaktojnë probleme të ndryshme shëndetësore si diarre, ethe ose të dridhura, por në disa raste simptoma më serioze. Salmonela zakonisht është shumë më e zakonshme në ushqimin e papërpunuar ose të papjekur sesa në ushqimin e gatuar mirë.
– Qendra e SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve thotë se çdo ushqim me origjinë shtazore mund të kontaminohet me salmonelë; si vezët, shpendët, viçi dhe peshku.
“Prandaj, ata arrijnë në përfundimin se asnjë nga këto produkte nuk është i sigurt për t’u ngrënë nëse është i papërpunuar ose i përpunuar lehtë”, tha dietologia Amanda Holtzer.
Sa kohë duhet të ziejnë apo skuqen vezët?
“Është e nevojshme të skuqni vezët për të paktën dy deri në tre minuta”, këshillon Amanda. “Kur tundni tiganin, të bardhat e vezëve nuk duhet të tunden ose të mbeten xhelatinoze dhe e verdha nuk duhet të dridhet. Përsa i përket gatimit, nëse dëshironi që veza të zihet fort, pasi të vlojë uji ziejeni për 10 deri në 12 minuta në varësi të madhësisë, ndërsa mjaftojnë 5-7 minuta. për një vezë të zier butë. Përveç trajtimit të mirë termik, rreziku i infeksionit mund të parandalohet edhe me ruajtjen e duhur të vezëve”, thekson dietologia.
Kush nuk duhet të hajë të verdhat e lëngshme të vezëve?
“Pavarësisht nga rreziqet, shumica e njerëzve të shëndetshëm nuk duhet të shqetësohen shumë për konsumimin e të verdhës së vezës së lëngshme. Edhe pse janë më të ekspozuara ndaj rrezikut të infeksionit, të verdhat e lëngshme të vezëve zakonisht janë të sigurta për t’u ngrënë”, theksoi bashkëthemeluesja e FVDfuel, dietologia Kaylen Bogden për Huff Post. “Të vetmit persona që duhet të përmbahen nga e verdha e lëngshme e vezës janë gratë shtatzëna, fëmijët nën moshën pesë vjeç dhe personat me sistem imunitar të komprometuar”.