Saturday, April 13, 2024

|

spot_img

Një lloj i ri i COVID-19 tani po përhapet në të gjithë Evropën

po lexohet

Një version i ri i koronavirusit që ka origjinën nga punëtorët spanjollë të bujqësisë, është përhapur me shpejtësi në të gjithë Evropën që nga vera dhe tani llogaritet të jetë i pranishëm në shumicën e rasteve të reja, prej tyre më së shumti në Britaninë e Madhe, raporton Financial Times sot, duke cituar një studim të ri shkencor

Një ekip ndërkombëtar i shkencëtarëve që monitorojnë virusin përmes mutacioneve të tij gjenetike përshkruan në një letër kërkimore përhapjen e jashtëzakonshme të një varianti të ri të virusit të quajtur 20A.EU1.

Puna e tyre sugjeron që njerëzit që ktheheshin nga pushimet në Spanjë luajtën një rol kryesor në transmetimin e virusit në të gjithë Evropën, duke pyetur nëse vala e dytë që prek Evropën mund të ketë qenë më e butë, nëse kontrollet në aeroporte dhe nyje të tjera të transportit do të ishin më të mira dhe më të rrepta.

Për shkak se secili variant i virusit ka nënshkrimin e vet gjenetik, ai mund të gjurmohet atje ku e ka origjinën.

“Nga përhapja e 20A.EU1, duket qartë se masat parandaluese shpesh nuk kanë qenë të mjaftueshme për të ndaluar transmetimin e mëtejshëm të llojeve të reja të virusit këtë verë”, tha Emma Hodcroft, një gjenetiste evolucionare në Universitetin e Bazelit dhe autore kryesore e studimit që ende nuk është botuar.

Ekipet shkencore në Zvicër dhe Spanjë tani po nxitojnë të shqyrtojnë sjelljen e një lloji të ri të virusit për të përcaktuar nëse mund të jetë më vdekjeprurëse ose ngjitëse sesa llojet e tjera.

Hodcroft theksoi se 20A.EU1 është i ndryshëm nga çdo version i virusit Sars-Cov-2, i njohur më herët.

Ekipet po punojnë posaçërisht me laboratorë të virologjisë për të përcaktuar nëse 20A.EU1 mbart një mutacion të veçantë në proteinën që virusi përdor për të hyrë në qelizat njerëzore, gjë që mund të ndryshojë sjelljen e tij.

Varianti i ri i virusit, i cili ka gjashtë mutacione gjenetike të njohura, u shfaq në mesin e punëtorëve bujqësorë në Spanjën verilindore në qershor dhe u përhap me shpejtësi në popullatën lokale, thuhet në studim.

Tanja Stadler, një profesoreshë e evolucionit kompjuterik në Universitetin e Teknologjisë, Shkencës dhe Menaxhimit (ETH) në Cyrih, e cila ishte pjesë e projektit, tha se analiza e mostrave të virusit të marra nga e gjithë Evropa javët e fundit tregoi se ato rrjedhin nga i njëjti variant.

“Ne mund të shohim se virusi është importuar në disa vende disa herë, dhe shumë prej atyre inputeve janë përhapur në popullatë”, tha Stadler.

Inaki Comas, kreu i konsorciumit SeqCovid-Spain, i cili studion virusin dhe është bashkautor i studimit, tha se një variant, i ndihmuar nga ngjarja fillestare e super-zgjerimit, mund të bëhet shpejt i përhapur.

Studiuesit arritën në përfundimin se “sjellja e rrezikshme” e turistëve në Spanjë, siç është injorimi i udhëzimeve për distancë shoqërore, ndihmoi në përhapjen e këtij varianti të ri të virusit.

Hulumtimet kanë treguar se varianti i ri i virusit është i pranishëm në tetë prej 10 raste të infektimit në Britani të Madhe, 80 për qind të rasteve në Spanjë, 60 për qind në Irlandë dhe deri në 40 për qind në Zvicër dhe Francë.

Bllokimet gjatë pranverës ndihmuan në vënien nën kontroll të valës fillestare të infeksionit me koronavirus. Por virusi është përhapur me shpejtësi në të gjithë Evropën javët e fundit, duke detyruar udhëheqësit kombëtarë të vendosin kufizime të reja.

të fundit

Deklarata kontradiktore të Meriton Mjekiqit/ Çfarë ka rrëfyer moderatori për raportin me të birin para 4 vitesh

Meriton Mjekiqi e ka përmendur shumë herë djalin e tij, Loarin, në shtëpinë e Big Brother Vip ku shprehet...

të ngjashëm