Nëse dëshironi t’i largoheni përfundimisht kthetrave të gripit dhe të ftohtit për këtë stinë, apo të forconi sistemin imunitar, atëherë duhet t’i jepni patjetër një shans xhenxhefilit dhe lëngjeve që e kanë atë përbërës të nevojshëm.
Stresi është një armik i fortë i organizmit dhe të kaplon në çdo moment të ditës. Për këtë arsye, vitamina C është mburoja më e mirë kundër sëmundjeve që shkakton stresi.
Sipas të dhënave të AgroWeb.org, stresi dëmton dhe lëndon sistemin imunitar, rrjedhimisht vitamina C është e para që nuk duhet të mungojë në ditën tuaj.
Nëse shtoni dozat e vitaminës C në rutinën tuaj të përditshme, sistemet natyrale të mbrojtjes do të jenë të pajisura me luftëtarë të mirëfilltë kundër të ftohtit, gripit dhe virozave bashkëshoqëruese.
Rrudhave nuk u shpëtojmë dot, por një dozë e mirë me vitaminë C e ruan paraqitjen rinore të lëkurës për më gjatë.
Një studim i kohëve të fundit zbuloi se 4000 femra të moshës 40-74 vjeç që konsumonin doza të larta të vitaminës C kishin gjasa më të pakta për shfaqjen e rrudhave dhe tharjen e lëkurës por edhe një paraqitje më të mirë të saj.
Vitamina C qetëson enët e gjakut, që do të thotë se me kalimin e kohës, mundet të mbrojë edhe nga arresti kardiak dhe të ulë tensionin e gjakut.
Kur merrni vitaminë C dhe hekur së bashku, vitamina ndihmon në përthithjen e hekurit në gjak.
Më poshtë do të gjeni disa receta mjaft interesante të rekomanduara nga AgroWeb.org
Xhenxhefil me mollë jeshile
Përbërësit
- 50 gramë sallatë jeshile
- 1 mollë e prerë në feta
- Lëngu i një gjysëm limoni
- Një copë (1.5 cm) xhenxhefil
- 1 lugë çaji me spirulina (opsionale)
- 1 gotë me ujë
- 1 gotë me kuba akulli
Ky lëng është i mbushur me vitamina dhe minerale që forcojnë sistemin imunitar. Lëngu është pak i thartë, por i ëmbël dhe pikant.
Xhenxhefili ofron antioksidantët që shkatërrojnë bakteret dhe luftojnë viruset e të ftohtit. Spirulina është një burim i pasur proteine, amino acidesh, fitoushqyesish, hekuri dhe vitaminave B. Sistemi imunitar do të jetë i fortë dhe shqisat do të kënaqen pa masë.
Kategoria: Pjesë e lëngjeve me pak kalori që forcojnë imunitetin dhe luftojnë inflamacionin.
Limonata me xhenxhefil
Përbërësit
- 1 filxhan me copa karrote
- 1 mollë e prerë
- Lëngu i një gjysmë limoni
- Një copë (1.5 cm) xhenxhefil
- 1 lugë gjelle me fara kungulli
- 1 gotë me ujë
- 1 gotë me kuba akulli
Limonata me xhinxher do ju falë shkëlqimin që ju mungon në organizëm. Karrota dhe molla përmbajnë vitaminat A dhe C që promovojnë një lëkurë të gjallëruar dhe rinore.
Limoni dhe xhenxhefili zbusin dhe qetësojnë sistemin tretës.
Farat e kungullit janë të pasura me magnez që ndihmon në promovimin e zhvillimit të kockave dhe mirëmbajtjen e tyre.
Mund të ruani disa prej tyre për të zbukuruar gotën.
Kategoria: Pjesë e lëngjeve me pak kalori që forcojnë imunitetin, luftojnë inflamacionin dhe bëjnë organizmin të shkëlqejë.