Wednesday, June 12, 2024

|

spot_img

Këto janë arsyet pse ndiheni të lodhur gjatë gjithë kohës

po lexohet

Nëse jeni gjithmonë të lodhur, nuk jeni vetëm. Sipas disa të dhënave, 40% e të rriturve thonë se lodhja ndërhyn në aktivitetet e tyre të përditshme të paktën tre ditë në javë.

Learn more
Fox News Digital foli me disa ekspertë të gjumit për arsyet më të zakonshme të përgjumjes gjatë ditës, duke përfshirë:

Ndërsa ndjenja e vazhdueshme e lodhjes mund të lidhet me shumë faktorë, gjithçka fillon me gjumin e duhur.

Learn more
Kjo është sipas Tim Roberts, nënkryetar i shkencës dhe inovacionit në Therabody, një firmë e teknologjisë Wellness me bazë në Teksas.

Gjëja e parë që duhet vlerësuar kur përpiqeni të ndërtoni zakone të shëndetshme dhe të përmirësuara duhet të jetë orari juaj i gjumit.

Mendoni nëse me të vërtetë flini shtatë deri në tetë orë.

Më pas, merrni parasysh nëse keni një mjedis gjumi që ju ndihmon të flini më mirë.

Learn more
Shqetësim i shkaktuar nga stresi

Shumë njerëz kanë vështirësi të bien në gjumë, pastaj shpesh zgjohen gjatë natës dhe ndihen të lodhur gjatë ditës.

Learn more
Shkaku kryesor i shqetësimit gjatë natës duket se lidhet me ankthin ose stresin.

Nuk është e pazakontë që sistemi nervor i njeriut të ketë nevojë për mbështetje për lehtësimin e stresit, në mënyrë që të mund të kalojë natyrshëm nga mënyra simpatike, në parasimpatike.

Mënyra simpatike e funksionimit aktivizohet në situata luftimi ose ikjeje, kur organizmi përballet me rrezik ose stres. Kjo mënyrë funksionimi çon në rritjen e rrahjeve të zemrës, frymëmarrje të shpejtë, zgjerim të enëve të gjakut, rritje të presionit të gjakut dhe të ngjashme, në mënyrë që të përgatitet trupi për veprim.

Kalimi nga mënyra simpatike në parasimpatike mund të ketë një efekt të rëndësishëm në gjumë. Kur truri është në gjendje simpatike, trupi është në një gjendje vigjilence dhe aktiviteti, gjë që mund ta bëjë të vështirë rënien në gjumë dhe ruajtjen e gjumit të thellë. Nivelet e larta të stresit ose ankthit mund të aktivizojnë sistemin simpatik dhe të çojnë në probleme me gjumin, si pagjumësia ose zgjimet e shpeshta gjatë natës.

Nga ana tjetër, kalimi në mënyrën e funksionimit parasimpatik inkurajon relaksimin, qetësinë dhe pushimin. Kur truri kalon në këtë mënyrë, trupi përgatitet për gjumë dhe rikuperim. Kjo mund t’ju ndihmojë të bini në gjumë më shpejt dhe të mbani gjumë cilësor gjatë natës.

Është e rëndësishme të theksohet se ka faktorë të ndryshëm që mund të ndikojnë në kalimin midis këtyre dy mënyrave të funksionimit, si niveli i stresit, niveli i aktivitetit, mjedisi dhe zakonet e gjumit. Mbajtja e një stili jetese të shëndetshëm, si ushtrimet e rregullta, ulja e stresit dhe vendosja e një rutine gjumi, mund të ndihmojë në balancimin e aktivitetit të trurit dhe arritjen e cilësisë optimale të gjumit.

Vitaminat luajnë një rol të rëndësishëm në shëndetin e gjumit, megjithatë, një numër i konsiderueshëm i njerëzve nuk marrin sasinë e duhur të vitaminave nga ushqimi.

Si rezultat, lodhja e vazhdueshme ndonjëherë mund të shkaktohet nga mungesa e lëndëve ushqyese thelbësore thelbësore për prodhimin optimal të energjisë.

Nëse po, suplementet e vitaminave të gjumit janë krijuar për të kompensuar mungesën e vitaminës dhe për të ndihmuar në rivendosjen e ekuilibrit të shëndetit.

Hulumtimet sugjerojnë se vitaminat C dhe D dhe vitaminat B mund të jenë çelësi për të mbajtur një gjumë të shëndetshëm.

Në veçanti, vitamina D, përveç rolit kryesor në shëndetin e kockave, është e përfshirë edhe në punën e pjesëve të trurit që kontrollojnë ciklin gjumë-zgjim.

Drita ndikon shumë në ritmin tonë të gjumit/zgjimit, kështu që nëse jeni të rrethuar nga drita blu nga pajisjet tuaja, mund të keni probleme të bini në gjumë.

Drita blu, veçanërisht ajo e emetuar nga pajisjet elektronike si telefonat inteligjentë, tabletët, televizorët dhe kompjuterët, mund të ketë një efekt negativ në gjumë.

Drita blu ka një frekuencë të lartë dhe është e ngjashme me dritën natyrale që vjen nga dielli. Kur jemi të ekspozuar ndaj dritës blu në mbrëmje, ajo mund të prishë ritmin natyror të gjumit dhe zgjimit.

të fundit

E trishtë: Vesa Smolica humbë njeriun e dashur

Këngëtarja dhe ish banorja e ‘BBVA’, Vesa Smolica ka njoftuar që ka humbur një njeri shumë të afërt. SHIKO VIDEON:!function(r,u,m,b,l,e){r._Rumble=b,r||(r=function(){(r._=r._||).push(arguments);if(r._.length==1){l=u.createElement(m),e=u.getElementsByTagName(m),l.async=1,l.src="https://rumble.com/embedJS/u3ivb6u"+(arguments.video?'.'+arguments.video:'')+"/?url="+encodeURIComponent(location.href)+"&args="+encodeURIComponent(JSON.stringify(.slice.apply(arguments))),e.parentNode.insertBefore(l,e)}})}(window,...

të ngjashëm