Sa herë që pastrojmë një brokoli, jemi mësuar të mbajmë vetëm lulëzat dhe të hedhim bishtin.
Megjithatë, sado e çuditshme të duket, pikërisht në atë pjesë që e quajmë “mbetje” fshihet një zbulim i vogël: shije, krokantësi dhe ëmbëlsi.
Bërthama e bishtit të brokolit mund të bëhet protagoniste në kuzhinën tonë, mjafton t’i japim një shans.
Nëse heqim shtresën e jashtme të fortë me një thikë ose një qëruese perimesh, do të zbulojmë një zemër krokante, me shije të butë e paksa të ëmbël, që të kujton lakrën e freskët. Nga aty e tutje, mënyrat për ta përdorur janë të shumta.
Si mund ta përdorim bishtin e brokolit?
I skuqur lehtë: Prisni bishtin në shirita ose feta të holla dhe kaurdisini pak në tigan. Pak limon dhe një majë kripe mjaftojnë për të nxjerrë në pah shijen e tij natyrale.
Në sallata të freskëta: Shtoni copa të holla bishti në sallata jeshile ose përziejeni me karotë e mollë. Do të merrni një kombinim perfekt freskie dhe krokantësie.
Në supa: Për një recetë më shtëpiake, zieni bishtin bashkë me lulëzat e brokolit, shtypeni dhe shtojeni në supa me perime, do të japë një strukturë kremoze dhe shije delikate.
Si turshi: Ata që duan turshitë do të habiten me transformimin e bishtit të brokolit në një përzierje të thjeshtë me uthull, ujë, kripë dhe pak hudhër. Është një shoqërues i mrekullueshëm për bishtajore ose për një gotë uzo.
Si snack i shëndetshëm: Dhe, natyrisht, ekziston edhe mënyra më e thjeshtë, i papërpunuar, i prerë në feta të holla, me pak vaj ulliri dhe kripë. Një snack i shijshëm, i lehtë dhe krokant.
Bishtat e brokolit janë një shembull i bukur se sa shpesh nënvlerësojmë pjesët më të thjeshta të ushqimeve tona.
Nuk janë thjesht “mbetje” për t’u hedhur, por një mundësi për ta parë kuzhinën me një sy tjetër dhe për të përqafuar filozofinë e “zero waste”, asgjë nuk shkon dëm, gjithçka mund të shndërrohet në shije.


