Saturday, July 20, 2024

|

spot_img

Shtyrja e alarmit në mëngjes: ja pse është mirë për ju

po lexohet

Nëse ju kanë thënë gjithmonë se goditja e butonit të shtyrjes është një zakon i keq që është i keq për shëndetin tuaj, dijeni se mund të mos jetë e vërtetë. Një studim i ri e vërteton këtë.

Sa herë e shtyni alarmin në mëngjes? Jeni në mes të një ëndrre dhe bipi-bipi ju trondit, por në vend që të ngriheni, shtypni butonin “snooze” dhe përkuleni më tej në kapakë. Epo, nëse deri vonë ju thoshin se kjo lloj sjellje ka efekte të dëmshme për shëndetin, tani situata është e kundërt.

Deri më tani, shtyrja e alarmit disa herë në mëngjes konsiderohej jo vetëm një zakon i keq, por edhe i dëmshëm për shëndetin pasi rezultati është gjumi i fragmentuar. Megjithatë, studimet e fundit e kundërshtojnë këtë besim.

Zbulimi i Universitetit të Stokholmit

Studimi u publikua në Journal of Sleep Research. Studiuesit vunë në dukje se njerëzit që shtypnin rregullisht butonin e “snooze” humbën vetëm rreth gjashtë minuta gjumë në natë, dhe kjo nuk ndikoi në përgjumjen ose disponimin e tyre në mëngjes. Për më tepër, testet kanë treguar se një sy gjumë shtesë prej 30 minutash ka efekte pozitive, ose nuk ndikon aspak në shëndet. “Të dremiturit për një kohë të kufizuar në mëngjes ndoshta nuk dëmton”, shpjegoi autorja kryesore e studimit, Tina Sundelin, një studiuese e gjumit në Universitetin e Stokholmit. hulumtimi i tij, në fakt, ka dhënë prova se dremitja në mëngjes nuk e ndërpret gjumin në një mënyrë të dëmshme.

Dremitja shkurton gjumin, por nuk është aq e keqe sa mendonin shkencëtarët më parë. Hulumtimet e mëparshme kanë sugjeruar se minutat shtesë të gjumit nuk ju ndihmojnë të ndiheni më të çlodhur, dhe se zgjimi i përsëritur dhe përpjekja për të fjetur përsëri parandalon fazat restauruese të gjumit, duke përfshirë gjumin REM. “Nëse e shqetësoni dikë derisa është duke fjetur, gjumi i tij nuk do të jetë i cilësisë së mirë. Shpesh, do të ndiheni të lodhur më pas. Por kjo ide bazohet në një natë të tërë të fragmentimit të gjumit,” shpjegoi Sundelin.

Një avantazh për ata që nuk flenë mirë

Studiuesi zbuloi se shtyrja e alarmit për gjysmë ore përfiton ata që nuk mund të flenë mirë gjatë natës, njerëzit që vonojnë alarmin dy ose më shumë herë në javë dhe pothuajse gjithmonë bien përsëri në gjumë nga një alarm në tjetrin. Tridhjetë e një nga subjektet e studimit flinin mirë gjatë natës dhe treguan shenja të gjumit të fragmentuar vetëm në 30 minutat e fundit para se të ngriheshin, gjë që zakonisht ndodh kur njerëzit goditën për herë të parë butonin e gjumit. Ky gjumë i fragmentuar “nuk pati një ndikim aq të madh sa t’i lodhte” për pjesën tjetër të ditës.

të fundit

FOTO/ Në ditën më të bukur të saj, Niko Peleshit i mbetet “peng” diplomimi i Aleksias

Aleksia Peleshi, vajza e Ministrit të Mbrojtjes Niko Peleshit është diplomuar. Ajo ka mbaruar studimet në Barcelonë, në degën...

të ngjashëm