Wednesday, November 29, 2023

|

spot_img

Jepet alarmi: Cigaret IQOS janë po aq toksike për mushkëritë, sa ato elektronike dhe ato tradicionale

po lexohet

Cigaret e IQOS, një pajisje që ngroh duhanin pa e djegur atë, janë po aq të dëmshme për mushkëritë, pasi cigaret elektronike dhe ato tradicionale shkaktojnë të njëjtat dëme në qelizat e këtyre organeve. Kjo u zbulua nga një studim i Fondacionit Evropian të mushkërive, i cili krahasoi pajisjen e re që ngroh duhanin me cigaret tradicionale. Këtu janë detajet e hulumtimit.

Cigaret që ngrohin duhanin në vend që ta djegin atë, siç është IQOS, janë reklamuar si më pak të rrezikshme për shëndetin, sepse ato do të zvogëlojnë përbërësit e dëmshëm të cigareve me 95%. Por a është vërtet kështu? Për t’iu përgjigjur kësaj pyetjeje, ekspertët testuan efektet e nikotinës të tre cigareve në dy lloje të qelizave njerëzore: qelizat epiteliale dhe qelizat e muskujve të lëmuar. Në mushkëri të shëndetshme, qelizat epiteliale paraqesin mbrojtjen e parë kundër grimcave të huaja që hyjnë në gojën tonë, ndërsa qelizat e muskujve të lëmuar ruajnë strukturën e rrugëve të frymëmarrjes.

Rezultatet e studimit. Duke ekspozuar qelizat e ndryshme në përqendrime të ndryshme të tymit të cigareve, avullit nga cigare elektronike dhe avullit nga duhani i ndezur, ekspertët kanë zbuluar se tradicionalja dhe ato me duhan të ndezur ishin shumë më toksik për qelizat, si në nivele të ulëta ashtu edhe në ato të larta. “Ne kemi vërejtur nivele të ndryshme të toksicitetit qelizor me të gjitha format e ekspozimit në qelizat e mushkërive njerëzore. Ajo që doli qartë është se produktet e reja nuk ishin në asnjë mënyrë më pak toksike për qelizat sesa cigaret tradicionale ose elektronike ”, shpjegojnë shkencëtarët.

Pasojat shëndetësore. Shkencëtarët shpjegojnë se dëmtimi i shkaktuar nga cigare në këto qeliza mund të çojë në shkatërrimin e indeve të mushkërive, duke çuar në sëmundje fatale siç janë sëmundja kronike obstruktive pulmonare, kanceri i mushkërive dhe pneumonia, dhe mund të rrisin rrezikun e zhvillimit të astmës.

Përfundime. Me pak fjalë, me sa duket deri më tani nuk ka asnjë mënyrë për të shmangur dëmin e mundshëm të shkaktuar nga pirja e duhanit nëse nuk e shmangni plotësisht atë.

të fundit

Burri filmon momentin e lindjes por kur shohin videon më vonë i habit shumë infermierja

Të kesh binjakë është lumturi ,por nga ana tjeter edhe stres. Per fat te keq, asnjë nga vëllezërit e...

të ngjashëm