Thursday, July 18, 2024

|

spot_img

A fluturojnë flamingot? 10 fakte interesante për zogjtë rozë

po lexohet

Këta zogj fantastikë rozë, të gjatë, me këmbë të holla dhe sqepa të mbërthyer i përkasin gjinisë Palmyra dhe gjenden pothuajse në të gjithë botën.

Ngjyra e tyre rozë e ndezur mund t’i bëjë ato të famshme, por në fakt ka shumë karakteristika të tjera që i bëjnë flamingot kaq të veçantë dhe interesantë. Le të hedhim një vështrim në disa fakte argëtuese për këto zogj bukurosh.

1. Fjala “ flamingo ” vjen nga latinishtja dhe spanjishtja

Fjala “flama”, që do të thotë flakë, formoi bazën për emrin e zogut të bukur. Në greqisht, fjala “phoinicopter” ka të njëjtin kuptim: vjen nga fjala “foinos” që do të thotë vjollcë, dhe përshkruan ngjyrosjen e krahëve të zogut.

2. I bëjnë foletë nga balta

Foleja e një flamingoje i ngjan një vullkani të vogël balte dhe përshtatet vetëm me një vezë të madhe. Flamingot janë monogamë, dhe prindërit ndërtojnë folenë dhe inkubojnë vezën së bashku. Kur veza çelet, zogu i vogël nuk është rozë, por gri në të bardhë me sqep të drejtë. Duhen disa vite që ata të fitojnë ngjyrën e tyre karakteristike rozë dhe sqepin e grepëzuar. Të dy prindërit mund të prodhojnë qumështin e veçantë që u nevojitet të rinjve në fytin e tyre dhe t’i ushqejnë përmes gojës.

3.Ngjyrën rozë e marrin nga ushqimi

Me siguri e keni dëgjuar shprehjen “ne jemi ajo që hamë”. Epo, fjalë për fjalë vlen për flamingot. Shumë bimë prodhojnë pigmente natyrale të kuqe, të verdha ose portokalli të quajtura karotenoidë. Karotenoidet janë përgjegjëse për ngjyrën portokalli të karotës dhe ngjyrën e kuqe të domates së pjekur. Ato gjenden gjithashtu në algat mikroskopike që hanë krustacet e specieve Artemia Salina. Duke qenë se flamingot ushqehen kryesisht me alga dhe krustace të tillë, trupat e tyre metabolizojnë ngjyrat, duke i “lyer” pendët e tyre rozë.

4. Ata filtrojnë ushqimin e tyre dhe e kthejnë kokën përmbys për të ngrënë

Flamingot filtrojnë ushqimin e tyre si balenat. Ata ushqehen me alga, fara të vogla, krustace të vogla, larva insektesh, si dhe kafshë dhe bimë të tjera që gjenden në ujë të cekët. Kur është koha për të ngrënë, flamingo e vendos sqepin e saj në ujë me kokë poshtë, me majën e drejtuar nga këmbët. Më pas tund kokën nga njëra anë në tjetrën, duke përdorur gjuhën për të pompuar ujin brenda dhe jashtë sqepit. Në majë të sqepit ka dhëmbë të ngjashëm me krehër, të cilët krijojnë një filtër që mban ushqimin brenda, duke e kulluar ujin.

5. Ndryshe nga sa duket, gjunjët e flamingos nuk përkulen mbrapa

Edhe pse gjunjët e flamingos duken të përkulen mbrapa, në realitet nuk është kështu. Gjunjët e flamingos përkulen si gjunjët e njeriut. Ajo që shohim kur shikojmë “gjurin” e flamingos është në fakt nyja e kyçit të këmbës. Gjunjët e flamingos janë më lart në këmbët e tij, të fshehura nga trupi dhe krahët e tij. Imagjinoni që flamingot në thelb qëndrojnë në majë të gishtave dhe ajo që shihni duke u përkulur kur përkulen është kyçi i tyre.

6. Janë shumë të guximshëm dhe jetojnë në mjedise ekstreme

Flamingot zakonisht jetojnë në ujëra të cekëta të njelmëta ose të përziera. Disa flamingo, megjithatë, jetojnë dhe shumohen në liqene hipersaline, ose “liqene sode” siç quhen. Përmbajtja e lartë e kripës në këto liqene madje mund të djegë lëkurën, duke e bërë ujin jo mikpritës për shumicën e kafshëve. Megjithatë, flamingot mund të mbijetojnë në vende të tilla “të ashpra”, dhe shkencëtarët vazhdojnë të kërkojnë arsyet pse fiziologjia e veçantë e flamingove i bën ata kaq elastikë. Përmbajtja e lartë e kripës mund të vrasë edhe disa foshnja flamingo, pasi e bën të pamundur ecjen nëse grumbullohet në këmbët e tyre, shkruan Vizion Plus.

7. Ata mund të fluturojnë

Ju mund të jeni mësuar të shihni flamingo të mbledhur në grupe të mëdha në tokë, por e vërteta është se ata mund të fluturojnë mirë. Disa flamingo fluturojnë për të migruar me ndryshimin e stinëve, ose për t’u çiftëzuar. Nëse do të udhëtojnë në distanca të gjata, zakonisht fluturojnë gjatë natës.

8. Mund të flenë duke qëndruar në njërën këmbë

Flamingot mund të qëndrojnë në një këmbë për periudha të gjata kohore – madje mund të bëjnë një sy gjumë. Shkencëtarët priren drejt shpjegimit se flamingot ruajnë energjinë dhe qëndrojnë të ngrohtë duke qëndruar në njërën këmbë. Kjo e fundit mund të jetë e vërtetë sepse zogjtë humbasin nxehtësinë përmes gjymtyrëve të tyre. Duke qëndruar në njërën këmbë dhe duke e palosur njërën nën bark, flamingot kufizojnë sasinë e nxehtësisë që del nga këmbët e tyre.

9. Të dy meshkujt dhe femrat kërcejnë në sinkron

Në shumë lloje zogjsh, meshkujt janë ata që “bien në oborr” duke përdorur ekrane të ndryshme për të fituar femrat. Flamingot preferojnë barazinë gjinore, duke marrë pjesë në vallëzime në grup, si meshkuj ashtu edhe femra. Pamja e një grupi të madh flamingosh që kërcejnë duke kthyer kokën, duke përplasur krahët, duke u rrotulluar dhe duke u përkulur ose duke parakaluar, është vërtet spektakolare.

të fundit

Arilena Ara feston sot ditëlindjen, nuk do ta besoni sa vjeç mbush këngëtarja

Këngëtarja e njohur Arilena Ara feston sot 26 vjetorin e lindjes. Në këtë ditë të veçantë për të, Ara...

të ngjashëm