Muaji i shenjtë i Ramazanit ka nisur. Ramazani është muaji i nëntë në kalendarin islamik gjatë të cilit ‘Kurani’ u shpall për herë të parë. Në mbarë botën, gjatë këtij muaji të shenjtë, njerëzit në komunitetin mysliman agjërojnë.
Në këtë agjërim njëmujor, njerëzit hanë ushqime të caktuara në orët e hershme të mëngjesit, që quhet syfyr, dhe më pas nuk hanë dhe nuk pinë gjatë gjithë ditës dhe agjërojnë pasi falin namazin në orët e mbrëmjes me hurma dhe ushqime të tjera.
Ushqimet që duhet të hani gjatë syfyrit
Karbohidrateve Komplekse: Sipas ekspertëve, ushqimet që janë të pasura me karbohidrate komplekse ofrojnë një çlirim të qëndrueshëm të energjisë. Për shembull, ngrënia e drithërave të plota si tërshëra, orizi kaf, elbi dhe buka e grurit të plotë, mund t’ju ndihmojë të jeni energjikë gjatë gjithë ditës.
Frutat dhe perimet: Frutat dhe perimet janë të pasura me vitamina, minerale dhe fibra. Ato gjithashtu kontribuojnë në hidratimin. Zgjidhni fruta hidratuese si, portokallet dhe manaferrat. Perimet si kastravecat, domatet dhe zarzavatet me gjethe mund t’ju ndihmojnë gjithashtu t’ju mbajnë të hidratuar.
Ushqime të pasura me proteina: Proteina ju ndihmon të ndiheni të ngopur për periudha më të gjata. Sugjerohet përfshirja e burimeve të proteinave si vezët, produktet e qumështit si kosi dhe djathi, mishi pa dhjamë si pula ose gjeli i detit, peshku, bishtajore (fasulet, thjerrëzat dhe qiqrat) dhe arrat gjatë syfyrit për të qëndruar aktiv.
Yndyrna të shëndetshme: Përfshirja e yndyrave të shëndetshme mund t’ju ndihmojë të ndiheni të ngopur. Avokado, arrat dhe farat, vaji i ullirit dhe peshqit e yndyrshëm si salmoni janë opsione të mira mbi të cilat mund të mbështeteni.
Pije hidratuese: Sugjerohet të pini shumë lëngje për të parandaluar dehidratimin gjatë orëve të agjërimit. Uji është zgjidhja më e mirë për hidratim. Mund të përfshihen gjithashtu pije hidratuese si uji i kokosit, lëngjet e frutave (pa sheqer të shtuar) dhe çajrat bimor.
Hurmat: Tradicionalisht, hurmat konsumohen për të prishur agjërimin gjatë Iftarit, por mund të përfshihen edhe në syfyr. Hurmat janë të pasura me sheqerna natyrale, fibra dhe lëndë ushqyese, duke siguruar një burim të shpejtë energjie.
Patatet e ëmbla: Ato janë burim i pasur energjie me karbohidrate komplekse të pasura, fibra dhe disa vitamina të tjera. Gjithashtu, ato kanë një indeks të ulët glicemik që ruan energjinë për një kohë të gjatë.
Supa dhe lëngje mishi: Konsumimi i supave ose lëngjeve të bëra me perime, mish pa dhjamë ose bishtajore mund t’ju ndihmojë t’ju mbajë të hidratuar dhe të siguroni lëndë ushqyese thelbësore.
Ushqimet që duhen shmangur gjatë syfyrit
Ushqimet e skuqura dhe të yndyrshme: Ushqimet që janë të pasura me vaj dhe yndyrë mund të shkaktojnë parehati dhe mund të çojnë në etje gjatë orëve të agjërimit; prandaj, konsumimi i tyre gjatë një vakti syfyrin nuk sugjerohet.
Ushqimet me sheqer: Ndërsa pak sheqer është i mirë, konsumimi i ushqimeve tepër të ëmbla mund të shkaktojë luhatje në nivelet e sheqerit në gjak, duke çuar në ndërprerje të energjisë më vonë gjatë ditës. Duhet të përpiqeni t’i përmbaheni burimeve natyrale të sheqerit dhe të shmangni sheqerin artificial.
Ushqime me natrium të lartë: Ushqimet e pasura me kripë mund të rrisin etjen dhe mund të çojnë në dehidrim. Sipas ekspertëve, marrja e tepërt e natriumit mund të shkaktojë probleme të tjera shëndetësore dhe për këtë arsye duhet të shmanget.
Ushqimet pikante: Ushqimet pikante mund të shkaktojnë parehati dhe urth, veçanërisht në stomak bosh. Është më mirë të konsumoni ushqime të buta ose me erëza të moderuara gjatë syfyr. Duhet të shmanget marrja e specit djegës të kuq dhe djegës së gjelbër në syfyr.
Pijet me kafeinë: Pijet si kafeja dhe çaji, të cilat përmbajnë kafeinë, mund të çojnë në dehidrim. Ndërsa një sasi e vogël mund të jetë në rregull, marrja e tepërt e kafeinës mund të rrisë etjen dhe gjithashtu t’ju bëjë të ndiheni letargjik.
Ushqimet me fibra të larta: Ndërsa fibrat në përgjithësi janë të mira për tretjen, konsumimi i sasive të mëdha të ushqimeve me fibra të lartë si fasulet, thjerrëzat dhe perime të caktuara mund të çojë në fryrje dhe parehati gjatë agjërimit.
Ushqimet e përpunuara: Ushqimet e përpunuara, të tilla si ushqimet e paketuara, ushqimet e shpejta, ushqimet e konservuara dhe ushqimet e mbushura me konservues shpesh përmbajnë sasi të larta të yndyrave, kripës dhe aditivëve jo të shëndetshëm, të cilat mund të mos jenë ideale për syfyrin.
Ushqimet me niseshte: Ushqimet me përmbajtje të lartë niseshte si patatet, orizi dhe tërshëra duhet gjithashtu të shmangen gjatë syfyrin për të mbajtur zorrët të shëndetshme gjatë ditës.