Thursday, April 18, 2024

|

spot_img

A është kripa duke i rrezikuar fëmijët tuaj?

po lexohet

Sëmundja kardiovaskulare, përfshirë sëmundjet e zemrës dhe goditjet në zemër, vret më shumë se 800 mijë amerikanë çdo vit.Ne e dimë që kripa e tepërt mund të kontribuojë në presionin e lartë të gjakut dhe rritjen e rrezikut kardiovaskular, transmeton lajmi.net.Sipas një studimi të ri në Journal of the Academy of Nutrition and Dieticics, fëmijët amerikanë po konsumojnë natrium në nivele që tejkalojnë kufirin e rekomanduar ditor.

Preferencat e shijes për ushqime të larta me natrium, të formuar si fëmijë, ndjekin individët në moshën madhore dhe i vendosin ata në rrezik të rritur për zhvillimin e problemeve kardiovaskulare më vonë në jetë.Duke përdorur të dhëna nga Vëzhgimi Kombëtar i Shëndetit dhe Provimit të Ushqyerit 2011-2012 (NHANES), studiuesit e CDC shikuan zakonet e ngrënies së 2,142 fëmijëve midis moshës 6 dhe 18 vjeç.
Ata zbuluan se konsumimi mesatar i natriumit për fëmijë ishte 3,256 miligramë në ditë, pa përfshirë asnjë kripë të shtuar në tryezë. Marrja e rekomanduar për fëmijë ndryshon nga 1.900 mg në ditë deri në 2300 mg / ditë në varësi të moshës.

Gati 90% e fëmijëve të anketuar tejkaluan nivelin e sipërm të natriumit të rekomanduar për grupmoshën e tyre dhe dëshmitë e mëparshme sugjerojnë se një në nëntë fëmijë të moshës 8-17 vjeç tashmë ka presion të gjakut mbi kufirin normal për moshën, seksin dhe lartësinë e tyre, gjë që rrit rrezikun e tyre për presion të lartë të gjakut si të rriturit.Studimi zbuloi gjithashtu se nivele të larta të natriumit ishin duke u konsumuar gjatë gjithë ditës dhe nga një larmi burimesh të ndryshme, shkruan alternative medicine. Për shembull, ata zbuluan se 39% e natriumit ishte konsumuar gjatë darkës, 31% vinin nga dreka, 16% nga snack dhe 14% në mëngjes.Duke parë se ku janë blerë ushqime me ngarkesë natriumi, studiuesit zbuluan se ushqimet nga dyqani ushqimore përbënin një përqindje të konsiderueshme të konsumit ditor të natriumit, ndërsa ushqimi i shpejtë/pica kontribuonte 16%, dhe kafeteria e shkollës 10%, transmeton lajmi.net.Ndërsa marrja e natriumit tejkalonte nivelet e rekomanduara ditore në të gjithë tabelën, studimi zbuloi se nivelet mesatare ishin edhe më të larta për adoleshencë të moshave 14-18 vjeç (3.565 mg/ditë kundrejt 3,256 mg/ditë për të gjitha moshat) dhe se vajzat kishin ndjeshmëri më të ulët ditore sesa djemtë (2,919 mg/ditë për vajzat kundrejt 3.584 mg/ditë për djem); megjithatë, nuk janë vërejtur ndryshime domethënëse në konsum mesatar të natriumit nga raca / grupi etnik, të ardhurat shtëpiake ose statusi i peshës së fëmijëve.Ky studim i ri ilustron pse identifikimi i synimeve për ndërhyrjen e natriumit mund të jetë i ndërlikuar, pasi kripa është e përhapur në dietat e fëmijëve.

të fundit

Arrestohet Soni Malaj dhe dy këngëtarë të tjerë, u ndaluan nga policia teksa po performonin në skenë

Këngëtarët shqiptarë Soni Malaj, Don Phenom dhe Sinan Vllasaliu janë arrestuar nga policia zvicerane. https://youtu.be/d25k816hXlk Sipas raportimeve të mediave, artistët do...

të ngjashëm