Me kalimin e kohës, lëkura ndryshon, duke ndjekur procesin natyral të plakjes. Disa njerëz shfaqin shenjat e kohës më shpejt sesa të tjerët, por herët a vonë, të gjithë përjetojnë ndryshime në pamjen e tyre. Kjo do të thotë që lëkura bëhet më pak elastike, më e hollë dhe e thatë, duke rezultuar në vija të holla dhe rrudha.
Ka shumë faktorë që ndikojnë në procesin e plakjes dhe i referohen reduktimit të prodhimit të kolagjenit dhe elastinës, proteinat që janë përgjegjëse për elasticitetin e lëkurës. Ekspozimi në diell, ndotja e ajrit, duhani etj janë vetëm disa faktorë të jashtëm që përshpejtojnë shfaqjen e rrudhave.
Zakonet e të ngrënit gjithashtu luajnë një rol të rëndësishëm si në paraqitjen ashtu edhe në reduktimin e linjave të imta. Duke shmangur sistematikisht ekspozimin ndaj diellit dhe duke shtuar ushqyesit e mëposhtëm në dietën tuaj, nuk do të shqetësoheni për rrudhat rreth syve ose ballit.
Antioksidantë
Ata luftojnë radikalet e lira të krijuara në ADN nga dëmtimi dhe nga rrezatimi ultravjollcë. Ushqimet e pasura me antioksidantë janë:
Manaferrat
Perime me gjethe jeshile
Kumbulla
Brokoli
Vitamina A
Rrit rinovimin e qelizave dhe shpejtësinë e prodhimit të kolagjenit dhe elastinës, duke reduktuar njollat e lëkurës, duke promovuar vetitë e saj zbardhuese.
Karotat
Patate e ëmbël
Vitaminë C
Veprimi i tij antioksidant lufton radikalet e lira, duke ndihmuar në ruajtjen e qëndrueshmërisë së fytyrës.
Brokoli
Luleshtrydhet
Patate
Lakrat e Brukselit
Vitamina E
Mbështet sistemin natyror të mbrojtjes së lëkurës, duke ofruar qetësi dhe lehtësim ndaj inflamacionit të brendshëm.
Bajame
Ullinj
Kikirikët
Gjalp kikiriku
Kolagjeni
Kjo lloj proteine është kryesisht përgjegjëse për shëndetin e mirë të kockave, flokëve, dhëmbëve dhe lëkurës.
Agrumet
Gjoks pule
E bardha e vezës