Kur vjen puna tek ushqyerja e shëndetshme, një rol thelbësor duhet të luajë edhe përzgjedhja e bukës, nga grur i fortë, rekomandojnë nutricionistët.
Një nga ekspertët më të njohur të dietave paralajmëron që të mos zgjidhet bukë me brumë thartirë në supermarket. Sipas tij, bukët e paketuara në supermarkete shpesh përmbajnë kimikate që kanë qenë të lidhura me kancerin.
Kjo është sipas shkencëtarit të njohur të ushqyerjes, profesor Tim Spector, themelues i aplikacionit popullor të dietës Zoe.
Spector tha se shumë bukë supermarketesh etiketohen si ‘brumë i thartë’ për të na ‘mashtruar’ duke menduar se janë të shëndetshme.
Disa produkte mund të përdorin gjithashtu terma të tillë si ‘e pasur në fibra’, shtoi ai.
Megjithatë, këto pretendime nuk janë gjë tjetër veçse një ‘aureolë e shëndetit’.
Në fakt, këto bukë përmbajnë “disa kimikate për të përfshirë maja komerciale, aromatizues dhe emulsifikues për të imituar shijen e brumit të thartë të vërtetë në shumë më pak kohë”.
Emulsifikuesit, të përdorur për të shtuar sasinë e ushqimit, gjenden në një sërë produktesh të njohura nga ëmbëlsira te kosi për fëmijë. Megjithatë, ekspertët kanë sugjeruar se emulsifikuesit mund të ‘ngatërrojnë’ ndarjen midis shtresës yndyrore dhe shtresës së ujit në zorrë, duke çuar në boshllëqe në shtresën mbrojtëse të zorrëve. Kjo mendohet të rrisë rrezikun e infeksioneve bakteriale në zorrë, disa prej të cilave dihet se shkaktojnë zhvillimin e kancerit të zorrëve.