Pa dyshim, dieta jonë dhe në përgjithësi ushqimet që zgjedhim të konsumojmë kanë një rol të rëndësishëm në psikologjinë tonë.
Është vërtetuar shkencërisht se ushqimet e përpunuara mund të shkaktojnë një ndjenjë euforie, megjithatë kohëzgjatja e saj është kalimtare. Në fakt, shumë ushqime që hamë pothuajse çdo ditë ndikojnë në pjesën e trurit që lidhet me stresin etj.
Shikoni më poshtë se cilat janë ato:
Kafe
Megjithëse konsumimi i moderuar i kafesë nuk ka shumë të ngjarë të shkaktojë një krizë stresi, sasitë e mëdha sigurisht që kontribuojnë negativisht. Shmangni sasitë e mëdha të kafeinës dhe kufizoni konsumimin në dy filxhanë në ditë.
Pije të lehta
Pijet e gazuara mund të shkaktojnë një dozë të dyfishtë stresi. Nga njëra anë përmbajnë kafeinë dhe nga ana tjetër ëmbëlsues artificialë, si aspartame, të cilët ulin nivelet e serotoninës në tru. Nëse dëshironi absolutisht karbonat, merrni parasysh ujin e gazuar.
Spageti
Spageti i bardhë është një karbohidrate dhe përmban sasi të mëdha sheqeri që mund të rrisë sheqerin në gjak dhe të shkaktojë stres. E njëjta gjë vlen edhe për bukën e bardhë. Për të shmangur këtë, zgjidhni produkte me drithëra të plota.
E ëmbël
E megjithatë, ëmbëlsirat mund t’ju çlirojnë përkohësisht nga stresi intensiv, por pas një kohe përfundoni më keq se më parë. Sasitë e mëdha të sheqerit dhe yndyrave trans rrisin stresin. Kufizoni ato sa më shumë që të mundeni.
Alkooli
Shumica e njerëzve që vuajnë nga ankthi mund të konsumojnë alkool, por në terma afatgjatë, alkooli funksionon negativisht. Kjo ndodh për disa arsye. Së pari, ajo ndikon në sistemin nervor qendror dhe mënyrën se si përpunoni emocionet. Së dyti, ai ndikon në nivelet e sheqerit në gjak i cili gjithashtu ndikon në emocione. Së treti, mund të shkaktojë dehidrim dhe paaftësi për t’u përqëndruar. Të gjitha sa më sipër favorizojnë stresin.