Vip-Magazine.alVip-Magazine.alVip-Magazine.al
  • Të famshëm
  • Stil jetese
  • Aktualitet
  • My Bookmarks
  • Rajoni & Bota
  • Vip Travel
  • Vip home
Leximi: Sa i sigurt është sushi që hamë? Ja çfarë thotë shkenca
Share
Sign In
Notification Show More
Font ResizerAa
Vip-Magazine.alVip-Magazine.al
Font ResizerAa
  • Të famshëm
  • Stil jetese
  • Aktualitet
  • My Bookmarks
  • Rajoni & Bota
  • Vip Travel
  • Vip home
Search
  • Të famshëm
  • Stil jetese
  • Aktualitet
  • My Bookmarks
  • Rajoni & Bota
  • Vip Travel
  • Vip home
Have an existing account? Sign In
Follow US
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Vip-Magazine.al > Shëndeti > Sa i sigurt është sushi që hamë? Ja çfarë thotë shkenca
Shëndeti

Sa i sigurt është sushi që hamë? Ja çfarë thotë shkenca

Last updated: October 5, 2023 07:23
2 Min Read
SHARE

Ngrënia e sushit, nëse peshku është i cilësisë së shkëlqyer, nuk është në vetvete një aktivitet i rrezikshëm. Por si të gjitha ushqimet e ngrëna të gjalla, ky ushqim i shijshëm mund të strehojë baktere të padëshiruara dhe të jetë i rrezikshëm për shëndetin e atyre që e konsumojnë nëse nuk gatuhet mirë.

Sipas një studimi të publikuar në “Frontiers in Microbiology”, sushi mund të përmbajë baktere që janë përgjegjëse për nxitjen e rezistencës ndaj antibiotikëve.

Demo

Bakteri më i frikshëm kur bëhet fjalë për sushin është Listeria monocytogenes, përgjegjës për listeriozën, një infeksion i kontraktuar përmes ushqimit të kontaminuar.

Lexo edhe:

Depresioni i vjeshtës! Çfarë është dhe si ta përballojmë
Konsumi i pijeve me gaz mund të shkaktojë rënien e flokëve, sipas studimit të ri
Çfarë zbulon aroma e trupit për shëndetin tonë!
Të jetosh pranë detit të zgjatet jeta me disa vite, por nuk është vetëm jodi

Hyejeong Lee, një bioteknolog dhe shkencëtar ushqimor në Universitetin Norvegjez të Shkencës dhe Teknologjisë, do të donte të hulumtonte në sushi praninë e një gjinie më pak të njohur bakteresh, Aeromonas, një patogjen i përhapur gjerësisht në mjediset ujore që mund të infektojë ata që konsumojnë të gjallë.

Shkencëtari gjurmoi 22 lloje të ndryshme në 8 lloje peshku të papërpunuar të shitur për konsum të drejtpërdrejtë në Norvegji, vendin që “shpiku” sushin e salmonit.

“Rezultatet tregojnë se përpunimi i butë që marrin këto produkte peshku nuk garanton frenimin e baktereve të gjinisë Aeromonas”, thotë Lee.

Sipas shkencëtarit, “shumica e këtyre varianteve të Aeromonas janë ndoshta patogjene” dhe shoqërohen me probleme gastrointestinale, edhe nëse për një individ të shëndetshëm rreziku për t’u sëmurë rëndë nga ky bakter është shumë i ulët. Aspekti më shqetësues ka të bëjë me fenomenin e rezistencës ndaj antibiotikëve, të cilin Aeromonas duket se e lehtëson.

Në fakt, këto baktere shkëmbejnë rregullisht materialin gjenetik me mikroorganizma të tjerë kur ndodhen në det. Do të thotë se ato mund të fitojnë gjene që lehtësojnë rezistencën ndaj antibiotikëve dhe t’i kalojnë ato te bakteret e tjera, pasi ato, nëpërmjet peshkut të papërpunuar, arrijnë të përhapen nga deti në organizmin tonë, në mjedisin që frekuentojmë.

Çaji i nxehtë në verë? Ja 5 përfitimet surprizuese që nuk i dinit më parë
Cili është fruti i verës që meriton titullin superushqim?
Një filxhan kafe në ditë, mund të ketë efekt rrënjësor në shëndetin e zorrëve
Ankthi gjatë shtatzanisë! Çfarë e shkakton dhe si mund ta trajtoni?
Pesë gjërat që nuk duhet t’ia fshihni kurrë mjekut tuaj

Sign Up For Daily Newsletter

Be keep up! Get the latest breaking news delivered straight to your inbox.
By signing up, you agree to our Terms of Use and acknowledge the data practices in our Privacy Policy. You may unsubscribe at any time.
Share This Article
Facebook Whatsapp Whatsapp Copy Link
Previous Article Selena Gomez zbulon pse e hoqi Dua Lipën nga Instagrami
Next Article Çmenduri/ Aleks Visha zbulon shumën marramendëse që ka fituar në Tik Tok

Stay Connected

235.3kFollowersLike
69.1kFollowersFollow
11.6kFollowersPin
56.4kFollowersFollow
136kSubscribersSubscribe
4.4kFollowersFollow
- Advertisement -
Ad imageAd image

Latest News

E trishtë/ Bardhi ndan lajmin e hidhur, humb personin e dashur të familjes
Të famshëm
September 4, 2025
Një tra në Llogara’: Si po e pushtojnë resortet e të pasurve rivierën shqiptare
Ekonomi
September 4, 2025
Bota e modës në zi! Ndërron jetë në moshën 91-vjeçare stilisti Giorgio Armani
Të famshëm
September 4, 2025
Bie platforma Google, probleme edhe në Shqipëri!
Teknologji
September 4, 2025

Lexo edhe:

Shëndeti

Shtatë mënyra për t’u siguruar që po merrni mjaftueshëm vitaminë D

July 29, 2025
Shëndeti

Qendra ALERT ngre alarmin: Fileto, kofshë dhe krah pule në një Big Market në Tiranë, pa asnjë etiketë

July 28, 2025
Shëndeti

7 mijë hapa në ditë mjaftojnë për të mbrojtur trurin dhe zemrën

July 26, 2025
Shëndeti

Sa gjatë mund të durojë një person pa ushqim? Ja çfarë i ndodh trupit tonë ditë pas dite

July 16, 2025
Show More
//

We influence 20 million users and is the number one business and technology news network on the planet

Sign Up for Our Newsletter

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!

Vip-Magazine.alVip-Magazine.al
Follow US
© 2025 Vip-magazine.al All Rights Reserved.
  • Vip home
  • Vip Travel
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?